Çocuklar öğretmenlerinden, arkadaşlarından, medyadan bilgi sahibi olacaklardır. Bizim amacımız bu alınan bilginin doğru olmasını ve bu bilgiden katastrofik sonuçlar çıkarmamalarını sağlamak olmalıdır. Bunu sağlamak için;
– Bu konuyu konuşmaktan kaçınmayın. Çocuğunuza sorular sorun. Ne bildiğini, nerden bilgi aldığını öğrenmeye çalışın. Aksi takdirde, çocuğunuza olayın konusulamayacak kadar korkutucu bir olay olduğu izlenimi verir, olduğundan daha yoğun bir endişe ve korkuya yol açabilirsiniz.
– Çocuğunuza dürüst olun.
– Medyadan haber almasını elinizden geldikçe engelleyin. Tekrar tekrar yayınlanan haberler çocuklar için kafa karıştırıcı olabilir. Yaşça büyük çocuklar için çaresizlik duygularını pekiştirebilir.
– Çocuğunuza gerektiğinden fazla bilgi vermeyin. Sadece sorduğu soruların cevaplarını verin. Gelişim düzeyini aşan bilgiler onun kafasını karıştırabilir, hatta daha üzücü olabilir.
– Günlük hayatınızın rutinlerini devam ettirin. Çocuğunuzun okula gitmesi ve normal bir günde yaptığı etkinliklerden mahrum bırakılmaması duygusal sağlığı için koruyucu bir faktördür.
– Çocuğunuzun duygu ve tepkilerine karşı önyargılı olmamaya çalışın.
Bu yazılar Dr. Özlem Çakıcı, Dr. Gresa Çarkaxhiu Bulut, Uzm. Psk. Iraz Körezlioğlu ve Psk. Sedef Özoğuz tarafından hazırlanmıştır.