– Öğrencilerin çoğunluğunun etkilendiği bir okulda dersler daha kısa tutabilir, dersleri daha yavaş işleyebilr, daha az ödev verilebilirsiniz. Okul performansında görülen bir düşüş anlayışla karşılanmalıdır.
– Sınıfınızda bu olaydan çok ağır bir şekilde etkilenen öğrencileri belirlemekte yarar vardır. Çünkü bu öğrenciler psikolojik sorunlara daha yatkın olurlar.
– Okul içinde çalışanlar arasında bu olayla ilgili konuşmalara dikkat edin. Bazı konulara çocukların kulak misafiri olmaları onların endişe ve korkularını arttırabilir.
– Sorun yaşayan çocukları okulunuzun psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümüne yönlendirin.
– Öğrencilerinizin davranışları ve ders durumuyla ilgili ailelerle yakın temasta olmayı ihmal etmeyiniz.
– Okulunuzun afet ve acil durum planlarını gözden geçirilmesini önerin.
– Felaketten çok ağır derecede etkilenmiş okullarda, felaket sonrası ruh sağlığı çalışmaları yapılması için yetkili kişiler ve uzmanlarla işbirliği içine girin.
– Bu tip felaketlerden sonra tüm sınıfın, öğrencilerin gelişim düzeyine uygun bir dille ve endişe yaratmayacak şekilde olay ile ilgili bir açıklama yapılması uygun olabilir. Bu açıklamadan sonra insanların ve çocukların normal reaksiyonları kısaca anlatılabilir.
– Rollerin rutin hale geri döneceği güvencesini vermek de öğrencilerinizin endişelerini azaltmakta yararlı olur.
Bu yazılar Dr. Özlem Çakıcı, Dr. Gresa Çarkaxhiu Bulut, Uzm. Psk. Iraz Körezlioğlu ve Psk. Sedef Özoğuz tarafından hazırlanmıştır.